Google AlgoritmasıBLOG

Google dünyanın en popüler arama motorudur. Google platformu üzerinde kullanıcılar erişmek istedikleri konular hakkında bilgiye, satın almak istediği ürünle alakalı web sitelerine yada belirli bir hizmeti sunan firmaların web sitelerine saniyeler içerisinde ulaşabilmektedir. Bu durum Google arama ağını hem kullanıcılar hem de hizmet sunmak isteyen, ürün satmak isteyen işletemler yada bir dikri daha fazla kitleye ulaştırmak isteyen kuruluşlar için popüler bir hale getirmektedir. Peki Google algoritması nasıl çalışır? ve son güncellemeler nelerdir?

Bu yazımızda bu konuları cevaplayacağız

Google Algoritması Nasıl Çalışır?

Google arama algoritması 200'den fazla ana kriteri olan, karmaşık ve birbiri ile bağlantılı algoritma kümesi halinde çalışmaktadır. Google algoritması 10 yıllar içerisinde geliştirilerek daha fazla kullanıcı dostu yani kullanıcı deneyimine önem veren bir duruma evrilmiştir. Açıkçası Google üzerinde bir arama yaptığınızda Google size en alakalı ve kaliteli içeriğe sahip web sitelerini listelemeye çalışmaktadır. Bunun için sadece sizin arama teriminize odaklanmaz aynı zamanda bu terim ile bağlantılı olabilecek bir çok fikre göre bir analiz yapar ve arama sayfası sonuçlarını (SERP) listeler.

Şöyle örnek verecek olursak; arama terimi olarak diyelim ki "kedi maması" terimini girdiniz ve arattınız. Google size konuyla en alakalı web sitelerini sıralayacaktır. Bu genellikle kedi maması satışı yapan e-ticaret web siteleri olacaktır. Ancak aynı zamanda kedi mamaları arasında veya aynı marka kedi maması satanlar arasında fiyat yelpazesinide sunan bir başlık verecektir. Bunun dışında bir çok farklı tatta kedi maması ve kedinizin kısır olma ihtimaline karşı kısır kedi maması seçeneklerinide arama sonuç sayfanızda size sunacaktır. Bu doğrultuda şunu diyebiliriz. Google sadece sizin arama teriminizle ilgilenmez. Aynı zamanda arama yaptığınız konu ile alakalı bir çok alternatifi değerlendirir ve karşınıza sunar. Bu da demek oluyor ki en iyi kullanıcı deneyimi için Google kullanıcılarının zihnini okumaktadır.

Arama Kriterleri Nedir?

Google devasa sayılabilecek bir indexleme (dizine eklme) kriterine sahiptir. Öncelik tabii ki kullanıcı deneyimidir. Unutlumamalı google bir arama ağı platformudur ve esas odak noktası organik arama sonuçlarını en faydalı şekilde listeleyebilmektir. Dolayısı ile en çok sorulan ve merak edilen konulardan biri olan Google'a ücretle reklam vermek yada ne kadar çok ücretli reklam verirsem web sitemde o kadar çok organik arama sonuçlarında pozitif performans sağlar düşüncesidir. Google asla ücretli reklamlar ile organik sonuçları birbiri ile bağdaştırmamaktadır ve sponsorlu google reklamları vermenizin web sitenizin organik arama sonuçlarına hiç bir etkisi yoktur.

Peki arama kriterleri nedir? Bu sorunun cevabı kısa ve kesin değildir. Çünkü google binlerce arama faktörü algoritması kullanmaktadır. Ancak temel olarak belirli bir konuya ait arama teriminde en faydalı bilgiyi sunan ve kolay bir kullanıcı deneyimi sunan web sitelerini ilk sayfa sonuçlarında sıralamaktadır. Eğer bir konaklama tesisiyseniz ve otel web siteniz varsa organik arama sonuçlarında iyi bir pozisyona sahip olmak için müşterilerinizin hizmetlerinizle alakalı arama yapacağı konular hakkında iyi içeriğe sahip ve doğru seo mimarisine sahip (SEO NEDİR?) bir web siteniz olmalıdır. Bu doğrultuda size en iyi hzmeti seo uzmanı olan bir web tasarım ajansı sunacaktır.

Arama sonuç sayfasında (SERP) iyi bir performans için aşağıda ki kriterlere dikkat edilmelidir;

  • Hosting: Web Sitenizin Hızı Çok Önemlidir. Yavaş Yüklenen web siteleri olumlu bir kullanıcı deneyimi sunamazlar.
  • Responsive: Mobil uyumlu bir web sitesine sahip olmanız yüne kullanıcı deneyimi açısından çok önemlidir. Günümüzde her 3 kişiden 2'si web sitelerine mobil cihazlardan erişim sağlamaktadır. %100 mabil uyumlu bir web sitesi arama sonuçları sayfası açısından 2015 yılından itibaren çok önemlidir.
  • Seo Mimarisi: Web sitenizin arama sonuçlarının ilk sayfasında yer almasını sağlayacak en büyük faktör Seo Mimamirisidir. Doğru link akışı ve orjinal içerikler arama sonuçlarında sizi yukarıya taşıyacaktır.
  • Meta Title: Meta title (sayfanın arama motorlarında görünecek olan başlığı) google arama algoritması için öenmli kriterlerdendir. Kısa, alakalı ve etkili başlıklar arama terimini aratan kullanıcıları web sitenize çekecektir.
  • Meta Description: Meta açıklama meta title altında daha az dikkat çeken bir alan olmakla birlikte, arama yapan kullanıcıya o konu hakkında kısa bilgi sunan ve devamı için sayfaya davet eden bir alandır.
  • Özgün İçerik: Google kullanıcılara iyi bir deneyim için aradıkları konu hakkında bilgiye en hızlı şekilde ulaşmasını hedefler. Bu bağlamda arama sonuçlarında listeleyeceği web sitelerinden konu hakkında en faydalı bilgiyi verdiğini düşündüğü web sitelerini ilk sayfa sonuçlarında indexler.
  • Güncel Olun: Google web sitelerinde güncelliğe önem veriri. Sadece web sitesi kurulum aşamasında içerik girilmiş yılda 1-2 defa yeni içerik girişi olmuş web sitelerini güncel olarak değerlendirmez. Bu sebeple sık içerik güncellemesine sahip web siteleri google algoritması tarafından daha değerli olarak değerlendirilir.

Algoritma Güncellemesi 2024

Google arama ağı optimizasyonu için kurulduğu günden itibaren sürekli güncellemeler yapmaktadır. Değişen ve gelişen teknolojik gereksinimlere göre bu değişiklikleri bazen daha hızlı ve kökten yapmaktadır. Google arama algoritması 2010 yılına kadar senede 20-30 arası güncelleme ile sabitken bu durum günümüzde binlerle ifade edilen rakamlardadır. Bu güncellemelerin tamamı kullanıcı deneyimine yönelik yapılan işlemlerdir ve çoğu zaman arama sonuç sayfasında ciddi değişikliklere sebep olmaz. Anca Google'ın 2023 yılı sonuna doğru yaptığı "core update" (çekirdek güncelleme) gibi değişiklikler sonuç sayfasında değişiklikler yaratmaktadır.

Bu noktada bir çok işletmenin web sitesinin sonuç listesinde ki sıralamasının gerilediği ve farklı web sitelerinin yükseldiği görülmüştür. Ancak temelde bir süre sonra gerileme yaşayan web siteleride içerik güncellemeleri ile tekrar yükseliş yaşamıştır. Google bu yaptığı güncellemeler ve kullandığı algoritmalar ile web sitesi sahiplerine daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmaları konusunda standartlar getirmektedir. 2010 yılından itibaren devreye giren Panda, Penguin, Hummngbird, Pigeon, Mobile, Rankbrain, Fred, Medic ve Bert algoritmaları ile web sitelerinin yapay zeka destekli analizi yüksek standartlarda yapılmaktadır. Bu sayede bu web sitelerinin aşırı seo içerikleri kullanan, tekrar eden anahtar kelimeler ile faydalı içerikten uzak, ticari amaçlı, reklam içeren web siteleri olup olmadığı ayrıştırılmaktadır. Bu olumsuz içeriklere sahip, mobil uyumluluğu düşük, site yükleme hızı düşük, ssl güvenlik sertifikası barındırmayan web siteleri google'ın yeni algoritmasında cezalandırılmaktadır.