E-Ticarete Başlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

E-TİCARET

Son yıllarda ürün ve hizmetlerini internet üzerinden gerek ortak e-ticaret pazarlarından gerekse kendi markaları altında oluşturulan e-ticaret web siteleri üzerinden müşterilerine sunmak ve satışını sağlamak isteyen firmalar bu alana oldukça ilgi göstermeye başlamıştı. Fakat tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüs pandemisiyle birlekte işletmelerin mağaza faaliyetlerini durdurmak durumda kalması ve gerek birebir temaslardan ve kalabalık ortamlardan kaçınılması nedeniyle e-ticaret sistemleri daha fazla tercih edilmektedir.

Kendi işletmenize ait bir e-ticaret web sitesine sahip olmak, markanızı bilen müşterilerinizin ürünlerinize erişmesi için çok daha kullanışlı olacağı gibi işletmenizi duymamış olan hedef kitlelerede arama motorları üzerinden erişebilmeniz açısından oldukça önemlidir. Günümüz dijitalleşen dünyasında sanal mağazaların önemi artarken kaliteli bir satış sitesine sahip olmak isteyen firmaların da temin edecekleri e ticaret sitesinde hedefleri doğrultusunda doğru bir alt yapıya, yazlııma ve donanıma sahip olduğundan emin olmaları gerekmektedir.

 

E-TİCARET SİTESİNDEN NASIL FAYDA SAĞLANIR?

Öncelikle bir e-ticaret web sitesinden ne beklendiği ve hedeflendiği iyi bilinmelidir. Ürünlerinizi perakende müşterisine sunmak mı? ya da toptan alım yapacak müşterilerinize mi sunmak? Buna ek her bir üründe kaç adet varyant yani seçim yapılacak (Renk-Beden vs gibi) bunlar çok net belirlenmelidir. Kulaktan dolma bilgilerle hareket etmeden önce bu alanda tecrübe sahibi olan ve size doğru bilgi ve yönlendirmeyi sağlayabilecek olan firmalarla çalışmanız ise en önemli husustur.

Temin edeceğiniz hazır bir e-ticaret yazılımının veya hazırlanacak olan e-ticaret web sitesinin eklenti ve modüllerinin sorunsuz çalışması önemlidir. Böylece siteniz yayına alındıktan sonrasında da herhangi bir aksaklıkla karşılaşmazsınız. Özellikle ürünün içine girmeden sepete ekleme buttonlarının, sepet içi modülünün, ürün sayfasında ki seçim varyantlarının sorunsuz çalışması çok önemlidir. Bu konularda aksilik yaşanması durumunda sitenizi kullanan ve özellikle ilk defa kullanan müşterilerinizin güveni kırılacak, dikkati dağılacak aynı veya benzer ürünü temin edebileceği farklı e-ticaret sitesi arayışlarına girecekleridir.

E-ticaret siteleri aynı zamanda tasarımsal olarakta fazla kafa karıştırıcı olmamalıdır. unutulmamalı ki burada ki esas amaç ürünlerinizin göz önüne çıkartılması ürün ve kategorilerinize kolay bir geçiş ve kullanım imkanı verilmesi olmalıdır. Esasen tasarımsal anlamda bir web sitesi ne kadar sede olursa kullanım kolaylığı da bir o kadar fazla olacaktır. Bunun için en önemli özelliklerden biri de web sitesinin mobil uyumluluğunun iyi seviyede olmasıdır. Bazı web siteleri her ne kadar mobil uyumlu gibi görünse de menü ve kategori alanlarının mobilde açılmasında, dokunularak tıklanmasında sorunlar olduğu görülmektedir. Bu da kullanıcıların mobil platformlarda kolayca istediklerini yerine getirememsine ve fazla uğraşmadan sayfadan ayrılmasına sebep olur.

Dijitalleşmenin hızla ilerlediği günümüzde masaüstü cihazların ve bu cihazlardan internete girişlerin oldukça azaldığını düşünürsek web sitenizin esasen mobil cihazlarda sorunsuz çalışmasının, görüntülenmesinin ve kullanımının kolay olmasının önemi çok daha fazladır.

SSL GÜVENLİK SERTİFİKASI

SSL güvenlik sertifikası bir e ticaret web sitesi için olmazsa olmaz bir özelliktir. HTTPS protokolü olarakta adlandırılan SSL protokolü bir web sitesinin uçtan uca şifreleme ile web sitesi ve browserlar (internet tarayıcıları olan chrome,yandex,explorer gibi) arasında kişisel bilgilerin güvene alındığı,yedeklenmediği konusunda güvence veren bir sertifikadır. Dolayısıyla internet tarayıcıları üzerinden kötü amaçlı kişilerce bilgilerinizin alışveriş yaptığınız web sitelerinden çalınamayacağı konusunda en önemli teminatı veren bir güvenlik sertifikasıdır.

SSL güvenlik sertifikası bulunmayan web sitelerinde web sitesi bağlantısı HTTP:// şeklinde başlar ve hemen sol tarafında "güvenli değil" yazılı bir ibareyi web sitesini kullanan ziyaretçilere göstererek mevcut web sitesi üzerinden kişisel bilgilerin paylaşımının güvenli olmadığını bildirir. SSL güvenlik sertifikasının kurulmuş olduğu web sitelerinde ise web sitesi bağlantısı HTTPS:// protokolüne geçmiş ve bağlantının sol tarafında kilit işareti bulunarak sitenin güvenli olduğunu kullananlara bildirmektedir. Günümğzde SSL güvenlik sertifikası kurulu olmayan e-ticaret sitesi neredeyse yoktur diyebiliriz.E-Ticaret web sitesi olmayan kurumsal web sitelerinde bu sertifikanın kurulumu için bir zorunluluk bulunmamasına rağmen, işini ciddiye alan bir çok kurum web sitelerine bu güvenlik sertifikasının kurulumunu gerçekleştirmektedir.

Gerek E-Ticaret web sitelerinde olsun gerek kurumsal web sitelerinde olsun SSL güvenlik sertifikasının web sitelerinde firmalarca kullanımı konusunda teşvik edilmesi amacıyla Google gibi dev arama motorları da arama indexlemeleri için bunu bir kriter haline getirmiş ve SSL güvenlik sertifikasının kurulu olduğu web sitelerini olmayan web sitelerine nazaran arama sonuçlarında sıralandırırken daha iyi puanlama gerçekleştirerek ön planda bulunmasını sağlamaktadır.

MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ

Mesafeli satış sözleşmesi tüm dünyada, genellikle internet üzerinden alışveriş yapılırken okunmadan işaretlenip en çok onaylanan sözleşmelerden biridir. Bir e-ticaret web sitesi üzerinden istediğiniz bir ürünü satın alırken en son kademede ödeme kısmını tamamlarken mesafeli satış sözleşmesini okudum kabul ediyorum kutusunu hemen işaretler satışı tamamlarız. Bu durumlarda ise her zaman olmasada ara sıra bazı satış sonrası sorunlarla karşılaşılabilmektedir. Solayısıyla eğer sizde bir e-ticaret web sitesi sahibi olup ürünlerinizin satışına başlayacaksanız en dikkat etmeniz gereken nokta, satışınızı hangi şartlarda müşterilerinize sunacağınızı net ve şeffaf olarak belirlemek ve mesafeli satış sözleşmenizde bu maddeleri açıkça belirmeniz olacaktır. Bu noktada avukatınız veya bir hukuk ofisi tarafından destek istemenizde fayda olacaktır.

İPTAL VE İADE KOŞULLARI

Mesafeli satış sözleşmesinin bir nevi devamı niteliğinde ollan iptal ve iade koşullarının bulunduğu sçzleşmeninde doğru, adil ve şeffaf bir şekilde belirlenmesi oldukça kıymetlidir. Günümüzde internetten alışveriş tirajlarının bu kadar arttığı bir dönemde, görüp, beğendiğimiz veya istediğimiz bir ürünü satın aldığımızda gerek renk gerek beden gibi kıstaslarda değişimin veya iade şartlarının ne olduğu konusunda oldukça dikkat etmeliyiz aksi durumda bu tarz durumlar can sıkıcı seviyelere gelebilmektedir. Bu sebepten e-ticaret web sitesi üzerinden ürünlerini müşterilerine sunmak isteyen firmalarında satın alınan ürünün değişim ve iadesinin hangi şartlarda yapılabileceği konusunda net olarak sözleşmesinde bilgivermesi gerekmektedir.

SANAL POS

Bir e-ticaret web sitesi üzerinden müşterilerinize ürünlerinizi sunabilmeniz için en nihayetinde web sitenizde mutlaka olması gereken özellik sanal pos modülünün olmasıdır. Bu şekilde müşterileriniz dilerse banka veya kredi kartı ile gerekse de kapıda ödeme gibi sunacağınız alternatif ödeme sistemlerini kullanarak ödemesini gerçekleştirebilir. E-Ticaret sitenizde sanal pos eklendiğinde sizin belirleyeceğiniz ödeme seçeneklerine göre tek çekim veya taksit imkanlarını kullanarak ödemelerini tamamlayabilirler.

Sanal pos firmalar için iki türlü temin edilebilir. Birincisi firmanın çalışmış olduğu banka kanalıyla ikincisi bir ödeme kuruluşu tarafından. Bu alanda genellikle bir ödeme kuruluşundan pos temini sağlamak daha faydalıdır. Ödeme kuruluşları birden fazla banka kartıyla anlaşmalı olduklarından dolayı hem bir çok banka kartına taksit yapma imkanını sunar hem de komisyon ve ödemelerin hesaba aktarım sürelerinde daha kolaylık sağlayan imkanlar sunabilmektedir. Sanal pos temini için öncelikle e ticaret web sitenizin satışa hazır hale gelmesi gerekmektedir. Yani web sitenizde eksik ürün kategorisi bulunmamalı, her kategoride ürün girişi yapılmış olmalı, SSL güvenlik sertifikası kurulmuş olmalı, mesafeli satış sözleşmeleri ve iptal iade koşullarının web sitesine girişi yapılmış olmalıdır. Tüm bu girişler web sitesine yapıldıktan sonra banka veya ödeme kuruluşu gerekli incelemeleri sitenizde tamamladıktan sonra pos'un kullanım onayını tarafınıza sunar veya eksikliği size bildirir ve düzeltilmesini ister.

Ödeme Kuruluşları: PayU, PayTR, İyzico, Moka gibi ödeme kuruluşu firmaları bulunmaktadır.

 

İLETİŞİM

Değerli müşterimiz lütfen siparişiniz ile ilgili detayları açıklama kısmına girerek belirtiniz en kısa sürede siparişinize karşılık sizinle iletişime geçilecektir.

İletişim Formu



İzmir Web Tasarım Ajansı

858 Sokak No:5 Tarancılar İş Merkezi Kat:1 D:105 Konak/ İZMİR
  •   0232 237 44 37
  •    0533 056 54 08
  •   info@barniweb.com